Οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί η Βουλγαρία τα τελευταία χρόνια την έχει καταστήσει οικονομία πρότυπο για τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρώπης. Για τη Βουλγαρία και μόνο το γεγονός ότι κατάφερε να εναρμονιστεί πλήρως με τα κριτήρια ένταξης της ΕΕ και από μια αγροτική οικονομία να μετατραπεί σε μια μοντέρνα βιομηχανία αποτελεί μεγάλη πρόοδο ανάπτυξης. Από το 1997 η χώρα προσπαθεί να ανακάμψει οικονομικά, να αυξήσει το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις και να πετύχει μακροοικονομική σταθερότητα
Την τελευταία δεκαετία το γενικό επενδυτικό κλίμα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό με το μέσο όρο των επενδύσεων στη χώρα το 2005 να έχει καταφέρει να φτάσει το 22% του ΑΕΠ. Επίσης, η χώρα ευνοείται και λόγω της γεωγραφικής της θέσης μια και βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας με αποτέλεσμα να γίνεται στρατηγικό σημείο για διακρατικό εμπόριο.
Η Βουλγαρική κυβέρνηση διαβλέποντας αυτή την ανάγκη έχει βελτιώσει σημαντικά τους όρους για επενδύσεις μειώνοντας τον εταιρικό φόρο κατά 10% και το φόρο εσόδων με ανώτατο όριο το 24%. Επίσης, οι επενδυτές επωφελούνται από τα ποσοστά απόσβεσης που κυμαίνονται στο 30-50% και άλλες απαλλαγές όπως στο ΦΠΑ όσον αφορά στον εξοπλισμό.
Η συμβολή του κράτους προς αυτή την κατεύθυνση έχει αποδειχθεί πολύ σημαντική καθώς οι περισσότερες ευκαιρίες για επένδυση προωθούνται από το κράτος και κυρίως αφορούν τους μηχανικούς, την αυτοκίνηση, την παραγωγή τροφίμων και ενδυμάτων, την πληροφορική και όλα τα είδη τουρισμού.
Στην αγορά της Βουλγαρίας, ο κ. Svetoslav Biliarsky, ιδρυτή και CEO του Franchising.BG και του Franchising Expo Bulgaria εξηγεί ότι «η αγορά του franchising έχει δείξει τεράστια άνοδο τα τελευταία 3 χρόνια με τις αλυσίδες franchise είναι 4 φορές περισσότερες το 2010 σε σχέση με το 2009 διανοίγοντας έτσι νέες διεξόδους και προοπτικές στη χώρα. Η αγορά της Βουλγαρίας παρουσιάζει πολλές δυνατότητες για ανάπτυξη, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των επιχειρηματιών θέλει να επενδύσει στο franchising. Αυτό είναι μια ευκαιρία που οι ελληνικές αλυσίδες μπορούν και πρέπει να αξιοποιήσουν.» Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, ο κλάδος που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη είναι ο κλάδος της Εστίασης ενώ παράλληλα υπάρχουν αναξιοποίητες υποκατηγορίες στους κλάδους των Υπηρεσιών και της Λιανικής πώλησης οι οποίες αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για ανάπτυξη με franchising στη Βουλγαρία. Για τους franchisors ανασταλτικός παράγοντας της ανάπτυξης του θεσμού του franchising στη χώρα είναι η μη επαρκής ενημέρωση των Βούλγαρων για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες μέσω franchising και για τα πλεονεκτήματα ένταξης σε ένα δίκτυο franchise.
Η παρουσία ελληνικών εταιρειών στη Βουλγαρία είναι σημαντική καθώς ανάμεσα στα μεγαλύτερα διεθνή concepts που λειτουργούν στη χώρα υπάρχουν και ελληνικές εταιρείες όπως EKO Hellenic Petroleum, Plesio, Multirama κά.
Το προφίλ των υποψήφιων επενδυτών
Στη Βουλγαρία το μεγαλύτερο μέρος των υποψήφιων franchisees που θέλουν να επενδύσουν στο franchising είναι κατά βάση επιχειρηματίες, άτομα που λειτουργούσαν ήδη μια επιχείρηση και θέλουν να ασχοληθούν με κάτι καινούριο. Υπάλληλοι εταιρειών που έχουν βγει στην αγορά εργασίας και επενδυτές δεν είναι τόσο ενεργοί και πρόθυμοι στο να επενδύσουν στο franchising. Για να στραφούν αυτές οι δύο ομάδες στο franchising θα ήταν απαραίτητη η περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού και των αλυσίδων στη χώρα.
ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Βουλγαρία
Το Franchising δεν εμφανίζεται σαν όρος στο Εμπορικό Δίκαιο ούτε στο Δίκαιο που διέπει τις Συμβάσεις. Με αυτό τον τρόπο οι συμβάσεις franchising ανήκουν σε μια κατηγορία «άτυπων συμβάσεων» των οποίων το περιεχόμενο και τα συμπεράσματα διέπονται από νόμιμους κανόνες και να δεν είναι αντίθετα με τους υποχρεωτικούς κανόνες δικαίου.